Hvordan skrive gode aktivitetskort

Mange av dem som besøker Ungfritid.no, deltar ikke på fritidsaktiviteter fra før. De kjenner ikke nødvendigvis til hva et korps er, hva som trengs for å være med på speidertur, om fritidsklubben koster penger eller de må ha egen PC for å game.

Felles for dem alle, er at de er nysgjerrige på hva de kan delta på av fritidsaktiviteter i sitt nærmiljø.

Når du skriver om en aktivitet på Ungfritid.no, så skriver du både for de som har hørt om dere og også for de som ikke kjenner dere fra før av. Opplysningene i aktivitetskortet gjør det lett for barn og unge å finne ut om aktiviteten er noe de kan og vil delta på!

Da er det et par ting det kan være viktig å ha med seg:

  • Husk den grunnleggende informasjonen! Tid og sted er det som er viktigst. For å nå ut til nye deltagere, og inkludere de som ikke allerede deltar, er pris, språk og tilrettelegging veldig viktig!

  • Jo mer konkret informasjon du kan gi, jo enklere er det for en som ikke har deltatt hos dere før å se det for seg. Ungfritid.no ønsker spesielt å nå de som ikke deltar fra før av, så vær tydelig også på ting som kan virke som en selvfølge for dere.

  • Bruk et enkelt språk. Hvis man ikke kjenner til aktiviteten fra før, kan informasjonen misforstås. Forklare ord og begreper dere bruker i aktivitetene og organisasjonen.

  • Lag gode forventninger. Tenk på hvilke forventninger barn og unge som leser om aktiviteten får, og hva aktivitetene faktisk innebærer.

  • Har du mange forskjellige aktiviteter kan du lage flere aktivitetskort. Da får du synliggjort de forskjellige aktivitetene bedre og større sjanse for at de som leter finner aktiviteten som passer dem. Det er mer jobb men kan lønne seg!

  • Husk å deaktivere aktiviteten, eller bruk aktiveringsdato og deaktiveringsdato, hvis aktiviteten kun gjelder for en bestemt tidsperiode, eller er full og det ikke er plass til flere deltakere.

Hva er en god overskrift?

Skjermbilde 2021-04-28 kl. 17.03.18.png

Overskriften bør være konkret. Gå rett til poenget, ikke bruk plass på å skrive “bli med på” eller “vil du være med å..”. På førstesiden vises bare overskrift, navnet på din organisasjon, sted og når aktiviteten skjer. Du trenger derfor ikke skrive navnet på organisasjonen i overskriften. Fortell heller noe om selve aktiviteten og det som skal gjøres.

Tidspunkt for aktiviteten

Ungfritid.no skal samle varige, organiserte fritidsaktiviteter for barn og unge mellom 0 til 26 år. Hvor og når aktiviteten skjer er viktig for om barna og ungdommen kan delta.

Hvem er aktiviteten for?

Vær tydelig på hvem denne aktiviteten er for. Ved å være tydelig på hvem målgruppen er, jo enklere er det for målgruppen å finne deres aktivitet! Få med om aktiviteten er eller kan tilrettelegges for funksjonsnedsettelser, om dere snakker flere språk, og hvilken alder eller hvilke kjønn aktiviteten retter seg mot.

Dersom dere har like aktiviteter, som dere har delt opp i aldersgrupper og kjønn, lag gjerne flere aktivitetskort! Dette gjør at det blir mer treffsikkert.

Er du usikker på om din organisasjon har aktiviteter som er tilrettelagt for de av oss med funksjonsnedsettelser, be de som er interessert i å delta på aktiviteten men er usikker på om den er tilrettelagt for dem om å ta kontakt med dere. Slik kan dere sammen sørge for at aktiviteten blir tilrettelagt for alle de som ønsker å delta.

Et fint bilde - hva betyr egentlig det?

Skjermbilde 2021-09-16 kl. 15.12.46.png

Bildet er ofte det første de besøkende på Ungfritid.no ser. Hva sier ditt bilde?

Bruk bilder uten tekst eller logo. Det er dårlig universell utforming.

Bildet må være liggende, og hvis du ønsker å få plass til hele bildet er målene 770 x 390.

Du må avklare bruk av bilder både med fotografen og mennesker på bildet. Organisasjonene er selv ansvarlig for bilder som legges ut på Ungfritid.no.

Skal dere bruke bilder av barn må både barnet og foresatte godkjenne det.

Mer om personvern og bilder kan du finne på Frivillighet Norges sider.

Informasjon om kostnader og nødvendig utstyr

Ingenting er så leit som å melde seg på en aktivitet og så finne ut at man ikke har råd. Vær tydelig på hvor mye det faktisk koster å delta på din aktivitet! Ofte tenker vi kun på kontigent eller treningsavgift, og glemmer at deltakerne også må ha utstyr, være med på sommerleir eller dekke transportkostnader ved reise. Tenk litt over: hvor mye koster det egentlig å delta hos oss?

Heldigvis finnes det masse gode støtteordninger! Har din organisasjon en støtteordning? Skriv inn informasjon om dette, og andre relevante støtteordninger i boksen for informasjon om dette. Du kan også vise til støtteordningsiden her inne på Ungfritid.no

Informasjon om aktiviteten

Du velger selv hvilke informasjon du vil legge inn om selve aktiviteten deres. Hvor mange er det som møtes? Hva gjør dere når dere samles? Hva forventes det av en ny deltaker?

Jo mer informasjon dere legger til, jo enklere er det for de som leser om aktiviteten å se for seg hvordan det vil se ut å delta på din aktivitet.

Regler for aktivitetskortene

Aktivitetsteksten skal ikke: Ha støtende innhold, inneholde personangrep, diskriminere eller på noen måte bryte norsk lov.


Få hjelp!

Om du er usikker på noe i forbindelse med skriving av aktiviteter så kan du ringe oss på 21 56 76 66 eller sende en mail til kontakt@ungfritid.no.