Representasjon

Hvordan ser organisasjonen ut for andre? Speiler den samfunnet den er en del av?

erika-giraud-4EFeD-VTgu4-unsplash.jpg

Deltagere i frivillig sektor bør speile samfunnet. Det er et viktig demokratis prinsipp, og bygger tillit til frivillige lag, foreninger og organisasjoner. Vi må jobbe for å inkludere nye typer deltagere, frivillige, ledere og ansatte.

Et aktivitetstilbud for flere

Det er to ting du bør tenke på hvis du ønsker å øke representasjonen av ulike grupper i aktvitetene:

  • Kan eksisterende aktiviteter tilrettelegges, så nye deltagere kan være med?

  • Kan det lages nye aktiviteter, som er tilpasset akkurat den målgruppen dere ønsker å nå?

Skriv tydelig i informasjonen om aktiviteten om tilrettelegging. Skriv om det snakkes ulike språk, og om det er ledere eller deltagere fra ulike minoriteter. Bruk bilder som viser mangfold i aktiviteten.

Inkluderende språk

I tillegg til representative ledere, frivillige og ansatte i frivillig sektor, er også språket bruker viktig. Språk er ikke bare informasjon, men også verdier og følelser. Språket vi bruker er ikke nøytralt. Språk kan signalisere hvem som “hører til” hos oss. Språk kan diskriminere og misforstås.

For å hjelpe med dette har Balansekunst samlet en oversikt over et ikke-diskriminerende språk, som gir en oversikt over ord og uttrykk vi burde styre unna som kan være fin å lese seg opp på.

Å bruke ikke-diskriminerende språk bidrar til større mangfold blant deltagerne, og bedre representasjon i frivillig sektor.

Les mer om barrierer for deltakelse:

Oversikt over aktiviteter

Tilgjengelighet og tilrettelegging

Økonomi

Oppfølging av deltakere

Kunnskap og kjennskap til organisasjoner

Kultur