For skolen

Deltagelse i fritidsaktiviteter = en rettighet

Foto: Norges Musikkorpsforbund

Foto: Norges Musikkorpsforbund

Fritidsaktiviteter en grunnleggende rettighet alle barn og unge har. Artikkel 31 i FNs barnekonvensjon sier at «alle barn har rett til lek, fritid og hvile, og til å delta i kunst- og kulturliv».

I tilleg har Regjeringen, Kommunesektorens organisasjon (KS) og en rekke frivillige organisasjoner signert Fritidserklæringen.

Fritidserklæringen har som mål at alle barn – uavhengig av foreldrenes sosiale og økonomiske situasjon – skal ha mulighet til å delta jevnlig i minst én organisert fritidsaktivitet sammen med andre.  

Hvordan kan skolen bidra?

Foto: Vanja Konradsen, Bækkelaget håndballklubb

Foto: Vanja Konradsen, Bækkelaget håndballklubb

Skolen spiller en viktig rolle på flere måter – særlig som informasjonskanal.

Vi vet at mangel på kunnskap og kjennskap til fritidsaktiviteter er en barriere. Av barnefamilier i Norge, synes to av ti at det er vanskelig å få oversikt over fritidstilbud i nærmiljøet.

Skolen er en viktig arena når det kommer til å informere barn og foresatte om muligheten til å delta i fritidsaktiviteter, og hvilke støtteordninger som finnes.

I tillegg kan skolen bidra til å spre kunnskap om hvor man finner aktiviteter, og hvem som kan veilede inn i aktiviteten.

Gratisprinsippet kan ikke stå i veien for informasjon om fritidstilbud!

Frivillighet Norge mener at skolen bør være en arena der barn og unge får vite om sine rettigheter til fritid, og hvilke aktiviteter og tilbud som finnes.

Skolene bør informere om lokale fritidsaktiviteter selv om aktiviteten koster penger, når det er en frivillig organisasjon som står bak fritidsaktiviteten!

Skolen bør presentere relevant og trygg informasjon.

Nedenfor har vi samlet noen tips til hvordan skolen kan gjøre dette i praksis:

 

Involver foresatte


Foto: Hedvig Kolboholen/Frivillighet Norge

Skolen kan sørge for at flere barn og unge får informasjon om tilbud og aktiviteter gjennom å involvere foreldrene. Noen foreldre trenger kunnskap om viktigheten av å delta i en fritidsaktivitet. Andre trenger mer kjennskap til bredden av frivillige organisasjoner og fritidsaktiviteter.

På skolen er det mange ansatte som kan bidra med kunnskap og veiledning til de familiene som trenger det mest.

Helsesykepleieren som brobygger mellom de foresatte og frivilligheten:

Helsesykepleiere snakker med barn, unge og deres foresatte flere ganger i løpet av skolegangen. Med de rette verktøyene kan helsesykepleierne være brobyggere både for barn, unge og foreldre inn i frivilligheten og fritidsaktiviteter. Derfor har Frivillighet Norge og Helsesykepleierne NSF laget eget materiale som kan brukes i samtaler og i møter:

  • På Ungfritid.no kan helsesykepleierne søke på tilbud og aktiviteter i nærheten av skolen/helsestasjonen.

  • Eget informasjonsmateriell som kan brukes fysisk og digitalt.

  • Presentasjon om fritid og fritidsaktiviteter som kan brukes i foreldremøter.

Besøk https://www.om.ungfritid.no/for-helsesykepleiere/

Tips til hva skolen kan gjøre:

  1. Bruk foreldremøter og elevsamtaler til å snakke om viktigheten av fritid og fritidsaktiviteter.

  2. Send ut informasjon om Ungfritid.no gjennom skolens kanaler. Dette er informasjon som kan bidra til at flere barn og unge får delta i fritidsaktiviteter og får en meningsfull fritid.

  3. Informer om støtteordninger. På stotte.ungfritid.no kan foresatte, barn og ungdom finne informasjon om støtteordninger for deltagelse i fritidsaktiviteter.

I tillegg er det viktig å huske at foreldre som er nye i Norge kan være usikre på ting som om det er trygt å sende barna på fritidsaktiviteter med voksne de ikke kjenner, hva det innebærer å delta på dugnad, og de sosiale «kodene» i fritidsaktiviteter.

Skolen kan skape arenaer hvor foreldre kan støtte hverandre, og hvor de som trenger det kan lære mer om hva fritidsaktiviteter er, heller enn kun hvordan man melder på barna. Trygghet og tillit blant foreldre er nøkkelen til inkludering.

 

Involver elevene


Foto: Frilynt

Barn og unge møter ofte frivilligheten gjennom deltagelse i fritidsaktiviteter i regi av frivillige organisasjoner. Barn og unge kan også være frivillige i organisasjoner som Røde Kors Ungdom, Miljøagentene, Press eller andre ungdomsorganisasjoner. Begge formene for deltagelse bidrar til å gi barn og unge en meningsfull fritid, og muligheten til å gjøre noe som de syns er gøy sammen med andre.

Snakk med barn og unge om hva som engasjerer dem, hva de kunne tenkt seg å delta på av fritidsaktiviteter og hvordan de kan finne fram til fritidsaktiviteter. Dette bidrar til at flere deltar og får være en del av de sosiale fellesskapene.

Tips til hvordan skolen kan gå frem:

  1. La elevene gå inn på Ungfritid.no og lete etter fritidsaktiviteter. Er det noen fritidsaktiviteter som de ikke visste om på forhånd?

  2. For elever på ungdomstrinnet og VGS: bruk skolemateriellet vårt om demokrati og medborgerskap. Materiellet passer inn i fag som samfunnskunnskap, historie, KRLE og Innsats for andre. 

  3. Bruk skolemateriellet på lærersiden på Frivillig.no.

  4. Snakk med elevene om artikkel 31 i FNs barnekonvensjon “Barnet har rett til hvile, fritid og lek, og til å delta i kunst og kulturliv”.

    • Hvorfor er det viktig at barn og unge får delta i fritidsaktiviteter?

    • Har elevene lært noe gjennom lek som de ikke kunne lært på skolen?

    • Hvis de kunne vært med på en drømmefritidsaktivitet hva ville det vært? Finnes denne aktiviteten?

Skolen og handlingsplanen Alle inkludert

“Alle inkludert” er regjeringens handlingsplan for økt deltagelse av barn og unge i kultur-, idrett- og friluftsliv. Den ble lagt frem i 2024, og inneholder seks innsatsområder og 43 tiltak som skal bidra til å bygge ned barrierene for deltagelse.

Under innsatsområde to, “Gi god og tilgjengelig informasjon om aktiviteter og tilbud”, nevnes skolen eksplisitt i tiltak 17: legge til rette for informasjon og gode eksempler om samarbeid mellom organisasjoner og skoler/skolefritidsordninger som bidrar til at flere deltar i fritidsaktiviteter.

Ved å bruke Ungfritid.no som ressurs, og vise til denne oversikten i arbeidet med å inkludere flere barn og unge i aktivitet, kan skolen være sikre på at:

  • Plattformen er drevet av en ikke-kommersiell aktør som ikke tar penger for bruk av verktøyet, eller som tjener penger på bruken gjennom reklame eller på andre måter.

  • Informasjonen om de ulike aktivitetene inneholder de opplysningene som barna og deres foreldre trenger for å ta avgjørelsen om det er noe barnet kan delta på (tid, sted, pris, tilrettelegging, språk og støtteordninger).

  • Plattformen er universelt utformet.

Frivillighet Norge anbefaler å ta kontakt dersom skolen ønsker eget promoteringsmateriell. Send epost til kontakt@ungfritid.no.

Hva er Ungfritid.no?


Ungfritid.no er en digital oppslagstavle der frivillige organisasjoner legger ut fritidsaktiviteter. På den måten gjør vi det enklere for barn, ungdom og foresatte å finne aktiviteter.

På Ungfritid.no kan barn, ungdom og foresatte søke på sin kommune eller sin by, og få en oversikt over hvilke fritidsaktiviteter som finnes i sitt nærområde.

Ungfritid.no er etablert av Frivillighet Norge med midler fra Sparebankstiftelsen DNB og Bufdir. Verktøyet er en del av arbeidet med Fritidserklæringen, som blant annet sier at alle barn skal «ha mulighet til å delta jevnlig i minst én organisert fritidsaktivitet».